Despre noi – scurt istoric

136 de ani de învățământ profesional şi tehnic în Ţara Beiuşului

PAGINI DE ISTORIE

            Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” este situat în municipiul Beiuş, oraş cu 12.000 locuitori din judeţul Bihor și are o vechime mai mare de un secol, şcoala fiind înfiinţată – ca şcoală de ucenici – probabil, în l885-l886.      

            De la înfiinţarea ei, şcoala de ucenici a avut continuitate până în prezent. Activitatea practică până în 1950 s-a realizat prin ucenicie la patroni. În 1950, a fost organizată baza materială pentru activitatea practică în meseriile de tâmplar, zidar, lăcătuş, electrician, instalator tehnico-sanitar, mozaicar, ţesător de covoare, croitor, cofetar-patiser.

            A urmat perioada în care școala a fost dotată cu spaţii noi cum ar fi: prelungirea clădirii vechi cu un etaj, centrala termică şi noi spaţii destinate sectorului administrativ-gospodăresc, trei noi ateliere (600 mp) şi magazii, noul cămin-internat construit în 1976, dotat cu spaţii de cazare pentru aproximativ 300 elevi, săli de lectură şi cabinet medical; localul nou al şcolii, cuprinzând 10 săli de clasă, 6 laboratoare, sală profesorală, birouri, dat în folosinţă în 1980.    

            Din anul şcolar 1974-1975 şcoala asimilează şi cursul liceal lărgind structura profilurilor în care se pregătesc elevii pentru integrare în viaţa socială, primind astfel titulatura de Liceu Industrial. În cadrul şcolii, au fost pregătiţi, până în anul şcolar 1989-1990, elevi în următoarele domenii de activitate: exploatarea şi industrializarea lemnului, silvicultură, construcţii de maşini, construcţii montaj, comerţ alimentaţie publică.

            Începând cu anul 1990, şcoala parcurge din nou o perioadă de transformare diversificându-şi profilurile. Apar astfel profiluri noi, cum ar  fi: economic, arte plastice, silvicultură, matematică-informatică. A fost înfiinţat învăţământul gimnazial, s-a constituit şcoala de ucenici, toate acestea determinând, în anul 1996, schimbarea titulaturii din Liceu Industrial în Grup Şcolar, purtând şi numele unuia dintre martirii Beiuşului, Ioan Ciordaş. Începând cu septembrie 2006 instituţia noastră poartă numele de Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş”. (documentare, prof. Ispas Dan-Mugurel)

Detalii la adresa: https://crisana.ro/stiri/educa-ie-6/colegiul-tehnic-ioan-ciordas-beius-130-de-ani-de-scoala-tehnica-151612.html

Conducerea şcolii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *